George Safta

Sunt ceea ce aleg sa fiu!

Despre altruism

Uite că  mai e puțin și vine Crăciunul, iar eu o să mă duc în vizită la bunici. Ei m-au crescut până la vârsta de 6 ani și mă gândeam că ar fi frumos să îi răsplătesc măcar în felul ăsta, petrecând Crăciunul cu ei. O să fie toată familia acolo, deci, petrecere mare.

Din păcate nu voi mai putea să postez în aceste zile și de aceea vreau să vă urez de pe acum Crăciun fericit și să aveți parte de tot ce vă doriți.

În seara asta o să abordez un subiect puțin ieșit din comun.

ALTRUÍSMs. n. Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine. – Din fr.altruisme. – DEX

Mai pe scurt, altruismul este o atitudine a cuiva, care face ceva, și nu așteaptă nimic în schimb. După părerea mea, acest cuvânt nu ar trebui să existe în dicționar. De ce? Să vă explic cum văd eu treaba.

Haideți să luam o situație aleatorie. Să zicem că un om bogat donează sute de milioane de dolari pentru copii. Puteam spune că este altruist? Da, el donează bani dar nu primește nimic în schimb. Ei bine, greșit. El primește în schimb sentimentul de bine. Practic, îl cumpără. Este exact ca atunci când tu dai bani la un cerșetor doar să te simți bine că ai făcut o faptă bună.

De ce vreau să vorbim despre asta?

Pentru că trebuie să fii egoist ca să devii altruist. Suna ciudat, nu? E ca și cum ai spune că trebuie să fii rau ca mai apoi să devii bun. Ceea ce nu este prea bine. Pui două antonime în aceași acțiune, iar asta nu-i normal. Nu e mai simplu ca acțiunea care produce un bine, să fie numită pur și simplu o faptă bună? De ce altruism? Oricum tu obții ceva în urma acțiunii și nu cred că te mai poți numi altruist. În concluzie, eu cred că acest cuvânt nu are ce căuta în dicționar.

Desigur, este posibil să greșesc, dar nu am găsit pe cineva care să-mi dea argumente plauzibile legate de utilizarea cuvântului și regăsirea acestuia în DEX.  Dacă poate să-mi explice cineva, hey, de ce nu?

 

S-auzim numai de bine! Nu de alta, dar de rău ne-am săturat.

Advertisements

Single Post Navigation

3 thoughts on “Despre altruism

  1. Asta e precum fericirea, pe care numai cei ce-au suferit o pot intelege si aprecia cu adevarat!

  2. Nu inteleg, de ce tre sa fii egoist ca sa fii altruist/faci o fapta buna?

  3. Pentru că indiferent de ce faci, faci pentru că îți aduce ție un beneficiu. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: